Minkälaisella polttoaineella itseäsi ravitset?

Luonnollinen tie terveyteen

Ravintoterapia on täysin luonnollinen, hellävarainen ja tehokas hoitomuoto, jolla on pitkä historia. Ravintoterapialla voidaan korjata kehon epätasapainotiloja ja hoitaa näistä aiheutuvia seurauksia, kuten esimerkiksi:

  • Painonhallintaongelmat; yli- tai alipaino
  • Väsymys ja energian puute
  • Erilaiset ruoansulatus- ja suolisto-ongelmat
  • Päänsärky ja migreeni
  • Yliherkkyys- ja allergiaoireet
  • Erilaiset iho-ongelmat (mm. psoriasis, atooppinen iho)
  • Toistuvat tulehdukset (mm. korvatulehdus)
  • Korkea verenpaine
  • Diabetes
  • Krooniset nivelvaivat

Mihin ravintoterapia perustuu?

Ihmiskeho on äärimmäisen hieno, fiksu ja monimutkainen järjestelmä. Jokaisella kehon solulla on oma paikkansa ja roolinsa, ja terveessä kehossa jokainen solu tietää miten toimia. Keho toimii siis automaattisesti, hoitaen itse itseään. Tätä mekanismia kutsutaan autoregulaatioksi.

Jokainen ihmiskehon solu tarvitsee ravintoa toimiakseen optimaalisesti. Kun syömme ja juomme, annamme soluillemme niiden tarvitsemia ravintoaineita. Se, millaista ravintoa soluille tarjoamme, vaikuttaa niiden toimivuuteen. Yksinkertaista, eikö vain? Mutta kuinka tämä toteutuu tosielämässä nykypäivänä? - Ei välttämättä kovin hyvin, sillä länsimainen ruokavalio on muuttumassa entistä köyhemmäksi. Kauppojen hyllyt pursuavat erilaisia enemmän ja vähemmän käsiteltyjä vaihtoehtoja, joilla vastaamme nälän tunteeseen.

Teollisesti käsitelty ruoka sisältää kyllä energiaravintoaineita, eli hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja, mutta monet elintärkeät suojaravintoaineet, kuten esimerkiksi monet vitamiinit, antioksidantit ja entsyymit, ovat suurelta osin hävinneet käsittelyn myötä pois. Eli juuri ne tärkeät ainesosat, joita solumme kovasti kaipaa autoregulaation ylläpitämiseksi. Tehotuotanto ja maaperän köyhtyminen saa lisäksi aikaan sen, että edes syömämme puhtaat ja alkuperäiset raaka-aineetkaan eivät enää välttämättä sisällä yhtä paljon kivennäis- ja hivenaineita kuin mitä aiemmin. Omat haasteensa tilanteeseen tuovat muun muassa muut huonot elämäntavat, stressi ja näistäkin johtuen jatkuvasti lisääntyvät suolistosairaudet, jotka heikentävät suuresti ravintoaineiden imeytymistä ja kulkeutumista solujen käytettäväksi.

Terveydellisiä ongelmia siis syntyy, mikäli kehon solut eivät saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Puutostila saa solujen toiminnan hiipumaan, ja jatkuessaan pidemmän aikaa koko elimen toiminta häiriintyy ja aiheuttaa sairaustiloja. Mitä aiemmin puutostila havaitaan, sen helpommin tasapainotila on mahdollista palauttaa. Ravintoterapia on ennen kaikkea vakavampien sairauksien ennaltaehkäisyä.