Vähän paremmat lounaat

05.04.2021

Korona-härdelli ja sen seurauksena lisääntyneet etätyöjärjestelyt on pakottaneet monet meistä uusille urille lounasruokailun suhteen. Tutut lounaspaikat on ehkä tällä hetkellä kiinni, mutta toivottavasti et ole silti isommin joutunut pihistelemään, onhan lounas tärkeä paussi työpäivään, hengähdyshetki ja mahdollisuus ravita kroppaa energisyyttä lisäävillä upeilla aineksilla. 

Tiedän että kaikille kokkailu ei välttämättä ole se vapaa-ajan lempparipuuha, ja toisinaan arkisten ruokien valmistus tuntuu vähiten innostavalta hommalta. Oman lounaan valmistamisessa on kuitenkin hieno mahdollisuus määritellä itse annoksensa laatu ja ravintosisältö. Hyvin harva lounasravintola raaskii satsata esimerkiksi oikeasti laadukkaisiin aineksiin. Ravintola-alan ammattilaisena tiedän että prosessoidut auringonkukka- , rypsi- ja rapsiöljyt kuuluvat useimpien ravintoloiden perusaineksiin, samoin lisäaineita pursuavat mausteseokset, pullomargariinit ja puolivalmiit kastikejauheet. Eli haasteen voi kääntää mahdollisuudeksi laatuparannukseen! 

Olen myös miettinyt, että nyt kun monet lounasruokalat on kiinni ja noutoruokaa saa helpoimmin pikaruokaloista, pitserioista ja kebabbiloista, voin vaan kuvitella kuinka moni nauttii lounaakseen yksinomaan heikkolaatuista energiaa. :( Itse asiassa olen jopa huolissani tästä. Satunnaisesti nautittuna pikaruokien prosessoidut rasvahapot, hiilarit, proteiinit ja lisäaineet eivät aiheuta isompaa harmia, mutta jatkuvassa käytössä soluvaurioita alkaa varmasti ilmaantua. Sydän- ja verisuonitaudit ja 2. tyypin diabetes ovat maassamme jo ennestäänkin yleisiä, ja näillä eväillä elintapasairauksien määrä tulee lisääntymään merkittävästi. Toivon kovasti että paluu normaaliin on pian edessä!

Vähän parempien lounaiden resepti

Lounaan, kuten muidenkin aterioiden, koostaminen noudattelee yksilöllisiä tarpeita, mieltymyksiä ja tottumuksia. Moni välttelee liian tuhtia lounasta, sillä se voi vetää olon veteläksi ja uupuneeksi. Liian kevyt lounas, lounaan korvaaminen kahvilla, kevyellä smoothiella tai totaalinen skippaaminen, ei myöskään ole kauaskantoisia tapoja, sillä solut huutavat ravintoa, viimeistään sitten illalla. Ja kaikkihan meistä tietää millainen kaveri se pohjaton nälkä siihen aikaan on. Eli ihanteellista on syödä lounas, joka täyttää, tuo sopivasti kylläisen olon ja nostaa energiatasoja. Useimmille toimii ateria, jossa hiilareiden, proteiinien ja rasvojen suhde on tasapainossa keskenään, esimerkiksi hiilaria 55%, rasvaa 35% ja proteiineja 15% kokonaisenergiasta. Sisältäen kuituja, värikkäitä kasviksia ja laatua! 

Mitä sitten lounaaksi kannattaa nauttia? Tässä listaus:

  • Värikkäitä kasviksia sekä tuoreena että kypsennettynä
  • Laadukasta, kuitupitoista hiilaria oman aktiivisuustason mukaan
  • Laadukasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä proteiinia
  • Laadukasta rasvaa, sekä tyydyttynyttä että tyydyttymätöntä

Lounaasta saa ja pitääkin nauttia, samoin kun muistakin aterioista. Eli valitse aineksia joista todella pidät. Viljele värejä, kokeile rohkeasti uusia erilaisia sekoituksia ja erilaisia tekstuureita. Yllätä ja ylitä itsesi! 

Kotimaiset juurekset ovat mainioita kuitujen ja hitaasti sulavien hiilareiden lähteitä. Muina hiilihydraattien lähteinä voit kokeilla vaikkapa kuitupitoista kvinoaa, kauranjyviä ja linssi- ja papupastoja, joissa on kaikissa jonkin verran myös proteiinia. Valkuaisaineina kannattaa suosia vaihdellen punaista ja vaaleaa lihaa, kalaa, kananmunaa, juustoja, papuja, linssejä, pähkinöitä, siemeniä, ja vaikka sekoitellen näitä keskenään. Paistorasvoina suosittelen käyttämään kylmäpuristettua oliiviöljyä, kookosöljyä ja voita. Kypsien kasvisten ja salaattien kera toimii esim. avokado-, hampunsiemen-, macadamia- ja camelinaöljyt. Rasvaiset siemenet ja pähkinät tuovat annoksiin mukavaa tekstuuria ja pakottavat hampaat töihin.

Tässä vielä muutamia kuvia oman värikkään lounasboksini sisällöstä, ehkä voit kokeilla jotain näistä komboista? Koen nykyään itseni etuoikeutetuksi kun minulla on mahdollisuus valita mitä lounaaksi nautin, ja kun terveys ja itsen ravitseminen on tärkeä arvo, siihen on valmis panostamaan. 

Värejä päiviisi! <3: Vilka