Onnea on täydellisen kypsä avokado

21.03.2021

Kevät toi tullessaan smoothiekauden ja sen myötä avokadot mun keittiöön. Valmistan aamiaiseksi paksun, lusikoitavan smoothiekulhon, joka on ravintoarvoiltaan niin rikas että se pitää kylläisenä usean tunnin ajan. Tykkään laittaa smoothieeni avokadoa, koska se tuo sekoitukseen täyteläistä makua, kylläisyyttä hyvälaatuisista ja täysin luonnollisessa muodossa olevista rasvoista, proteiineista ja kuiduista. Hedelmä pehmentää smoothien rakennetta, ja onpa siinä myös hermoston toimintaan vaikuttavia kaliumia ja B-vitamiineja sekä ihon ja limakalvojen hyvinvointia edistävää E-vitamiinia.

Kaikki avokadoa käyttäneet varmasti tietää kuinka tarkka hedelmä avokado on kypsyystasonsa puolesta; raakana se on kivikova, maistuu kitkerältä, eikä millään muotoa sovi käytettäväksi ainakaan smoothiessa, ylikypsänä ja tumman laikukkaana se on niin ikään käyttökelvoton, sillä hedelmän herkät rasvahapot ja proteiinit ovat käytännössä pilaantuneet ja sen kyllä maistaa. Avokadon avaaminen on aina pieni jännitysmomentti aamuihin, sillä tarkkaa kypsyyttä ei aina tunne tai näe päältä päin. Näin ollen on arjen pieni iso onnenhetki, kun kuoren alta paljastuu raikkaan vihreä, täydellisen pehmeä herkku. 

Arjen pienet onnenhetket

Arjen kiireet ja velvollisuudet jättävät monesti elämän pienet onnenhetket varjoonsa. Erilaiset länäolo- ja kiitollisuusharjoitukset ovat erinomaisia herättelijöitä pienten asioiden ääreen. Albert Einsteinin tuttu toteamus "On vain kaksi tapaa elää elämää. Ensimmäinen on kuin mikään ei olisi ihmeellistä. Toinen on kuin kaikki olisi ihmeellistä", on mielestäni aivan mahtava. Minulle tuo lainaus kannustaa aistimaan arjen hetkiä herkällä ja lapsenomaisella asenteella, ihmetellen ja tutkien, pitämättä mitään itsestään selvänä. Pysähtymistä erilaisten äänten, värien, muotojen, makujen, tuntemusten ja tuoksujen äärelle. Ja kokemaan kiitollisuutta ihmeistä joita saan kokea. 

Jos et vielä harjoita kiitollisuushetkiä, suosittelen lämpimästi aloittamaan. Alkuun nuo hetket voivat tuntua teennäisiltä, mutta ajan myötä aivosi kyllä oppivat virittäytymään kiitollisuuden taajuuksille ihan automaattisesti. Asenteesi ihan kaikkea kohtaan saattaa muuttua siinä samalla aikalailla.

Kiitollisuusharjoituksen ei tarvitse olla monimutkainen, riittää että tietoisesti pysähdyt ja kiität mielessäsi jostain ja joistakin asioista, ja halutessasi voit myös kirjoittaa kiitollisuuden aiheet paperille. Kiitollinen voi olla käytännössä mistä tahansa; hengittämisestä, aistikokemuksista, tunteiden tuntemisesta, ystävistä, harrastuksista, siitä että olet tässä ja nyt, olet hengissä. Harjoituksen aikana keskity tuntemaan kiitollisuus kehossasi; missä se tuntuu, miltä se tuntuu? Ihan vain tunne se, analysoimatta sitä. Itse tykkään pysähtyä kiitollisuuden ääreen varsinkin iltaisin ennen nukkumaanmenoa, juuri ennen nukahtamista. Voit tehdä harjoitusta aina kun haluat, kiitollisuutta ei voi tuntea liikaa. <3

Superrikas smoothiebowl

Myönnän että olen totuttanut kroppani todella rikasravinteiseen ruokaan ja voimakkaisiin makuihin. Tämä smoothie on sellainen voimasekoitus, että se ei välttämättä sovi kaikille makunsa ja superfoodiensa vuoksi. Jos olet kuitenkin tottunut runsasravinteisiin raaka-aineisiin, voit kokeilla tätä joko tällaisenaan tai tarvittaessa soveltaen omanlaiseksesi. 

 • 1 dl mustikoita
 • 1 dl puolukoita
 • puolikas avokado
 • n. 2 cm pala inkivääriä
 • 1 luomumuna
 • 2 tl chian siemeniä
 • 2 tl macaa
 • 1/2 dl luomukookosmaitoa
 • 2-3 taatelia koosta riippuen
 • pieni ripaus himalajan ruususuolaa
 • vettä (kuumaa vettä jos käytät jäisiä marjoja)

+ Valmiin smoothien päälle 1-2 tl viherjauhetta (esim. erilaiset sekoitukset tai spirulinaa/chlorellaa), 1 rkl kurpitsan siemeniä ja 1 rkl raakakaakaonibsejä

Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta sileäksi. Lisää vettä siten että terät juuri ja juuri pyörivät ja koostumuksesta tulee lusikoitavan paksua. Laita päälle haluamiasi lisiä, mikäli koet ne mieluisina. 

Smoothiefilosofiani

Kuten syömisissäni yleensä, kaikilla näillä ainesosilla on joku funktio hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. En laita aineksia sekaisin ihan vain mutu-tuntumalla, vaan haluan ravita kroppaani mahdollisimman kattavasti ja maistuvasti. Mitä kaikkea tästä sekoituksesta sitten saa? Vaikka mitä!

Marjoissa on paljon antioksidantteja (vitamiineja ja fytokemikaaleja), jotka suojaavat soluja hapettumiselta ja tulehduksilta, samoin kuituja, inkivääri lisää vastustuskykyä, kananmuna (jep, raakana on, ja ei muuten maistu yhtään) on superruoka, ja varsinkin keltuaisen kohdalla voisi paremminkin kysyä, että mitä siinä ei ole? Tässä sekoituksessa sen rooli on tuoda proteiineja, rasvoja ja A-, B- ja D-vitamiineja. Chian siemenistä saa omega 3 -rasvahappoja ja kuituja. Maca boostaa ja virkistää, kookosmaidossa on hyviä rasvoja, samoin avokadossa, taatelit antaa hiilihydraatteja ja makeutta, suola mineraaleja. 

Tykkään itse lusikoida kaikki smoothiesörsselit ja laittaa päälle pureskeltavaa, jolloin hampaanikin saavat töitä ja syljen entsyymit ehtivät erittyä mukaan edistämään smoothien pilkkoutumista ja ravintoaineiden imeytymistä. Kurpitsansiemenissä on mm. sinkkiä, magnesiumia ja rasvoja, kaakaonibsit sisältävät mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, sinkkiä, kuparia ja rikkiä, ylipäätään yli 1200 aktiivista ainesosaa. Viherjauheista saa mm. lehtivihreää eli klorofylliä, folaattia, K-vitamiinia ja antioksidanttisia karotenoideja. Eli toisin sanoen, kaikella on roolinsa. :) 

Kiitos siitä, että saan nauttia näistä luonnon tehoaineksista ja ravita solujani haluamallani tavalla tänäänkin. 

Kiitollisuutta päivääsi! <3: Vilka