Juoksun huumaa & muutama vinkki ravintolisistä

09.01.2021

Juoksu on koukuttava laji, tavallaan niin helppo ja yksinkertainen; senkuin vetää lenkkarit jalkaan ja lähtee liikkeelle. Ja samalla se on silti aika haastava. Laji vaatii oikeanlaisen tekniikan opettelemista, tietynlaista sinnikkyyttä ja malttiakin - kehitys kun tapahtuu pitkäjänteisellä harjoittelulla, ja kuten kaikissa kestävyyttä vaativissa lajeissa, peruskunto on se juttu, johon kannattaa panostaa. Ja toki tärkeää on löytää itselle istuvat lenkkarit. 

Juosta voi mihin aikaan vuodesta tahansa, se on myös yksi lajin parhaista puolista. 

Oma juoksu-"urani"

Löysin oman juoksuinnostukseni muistaakseni vuonna 2008 tai 2009. Treenasin täysin mutu-tuntumalla ja fiiliksen mukaan, eli lähdin lenkille kun siltä tuntui ja juoksin sen mitä kroppa siinä hetkessä antoi itsestään irti. Luultavasti juoksin siis aika kovaa. Lenkit oli pituudeltaan 5-20 kilometriä, sykkeistä ei ollut tietoakaan. Lenkkeilyn motivaattorina oli sillon hyvä olo, jota reipas liikunta ja hyvän olon hormonit saivat aikaan. Juostessa sain tavallaan kosketuksen itseeni, läsnäoloon ja omaan voimaani, ja uskon että se oli niinä vuosina myös todella terapeuttista. Juoksin käsitelläkseni tunteita, purin aggressioita, nollasin päätä ja monesti sain lenkin aikana oivalluksia mieltäni vaivanneisiin haasteisiin.

Juoksu on terapeuttista vielä tänäkin päivänä, mutta ehkä vähän erilaisella tavalla, kuten elämäni muutenkin, tasapainoisempaa ehkä. :D Nautin lajista edelleen ihan älyttömän paljon, mutta olen oppinut kuuntelemaan kehoani tarkemmin. Kahden juoksusta aiheutuneen rasitusmurtuman ja todella monien polvien-, nilkkojen-, lonkkien- ja lantiokipuilujen jälkeen olen oppinut ymmärtämään myös palautumisen ja lihashuollon merkitykset. Ja senkin, että monipuolisuus on valttia, pelkkä juokseminen samoilla vauhdeilla on sekä puuduttavaa että kuormittavaa.

Liityin viime syksynä Tampereen polkujuoksijoiden valmennusryhmään, jossa meillä on taitava valmentaja, mukavaa samanhenkistä porukkaa ja monipuolinen treeniohjelma. Harmittavasti tällä hetkellä yhteistreenit on tauolla, mutta yhteisö on onneksi olemassa some-kanavissa. Kehitystäkin on jo tullut, samoin oppia, ja juoksumotivaatio on ollut ihan huikea. Mitään ihmeempiä tavoitteita mulla ei tällä hetkellä ole, tärkeintä on nauttia tekemisestä hyvässä seurassa ja pysyä kunnossa. 

Kuten sanoin, juoksu on ollut mulle voimavara, jonka kautta olen saanut yhteyden itseeni ja omaan voimaani. On aika voimakkaasti sanottu, mutta kun juoksen, tunnen että aidosti oikeasti elän. Tässä on se haaste, että jos juoksut on pakko jättää jossain kohtaa tauolle, vastaavaa voimavaraa on todella vaikea ellei mahdoton löytää, ja mielen tasapaino voi sillon järkkyä aikalailla. Sitä se kai on, kun omaa juoksijan sydämen? En voi kun toivoa, että jokainen juoksuun hurahtanut saa nauttia lenkeistään mahdollisimman terveellä keholla.  

Sitten siihen, miten pitää kehon kunnossa.. yksi apu siihen voi olla ravintolisät! Toki päivittäinen ruokavalio on jaksamisen keskiössä, mutta ravintolisillä on usein paikkansa, varsinkin jos treenailee aktiivisesti. 

Juoksijan ravintolisät

Juoksuvuosieni aikana olen huomannut muutamia ravintolisiä, joista on ollut hyötyä jaksamisessa, palautumisessa ja kehon liikkuvuuden ylläpitämisessä. Kun työskentelin itse luontaistuotekaupassa, tulin testanneeksi monia erilaisia valmisteita, sillä tietysti halusin tuntea tuotteita joita myin! :) Muutamat kokeilemistani tuotteista jäivät pysyvämpään käyttöön, ja nyt haluan kertoa näistä myös sinulle. Ja huomautuksena, että kyseiset tuotteet ovat olleet omalle kohdalleni sopivia, kukin meistä on yksilö ja näin ollen sopivuuksia ei voi yleistää. Mikään taho ei myöskään ole tämän blogikirjoituksen takana, eli olen tässä kohtaa täysin puolueeton ravintolisäsuosittelija. :) 

Laadukas, hyvin imeytyvä magnesium

Magnesiumin uskoisi olevan useimmille aktiivisille ihmisille tuttu aine, sehän on siis yksi ihmiskehon tärkeimmistä elektrolyyteistä, eli mineraali joka edistää sähkön virtausta kehossa. Magnesium osallistuu yli 300 entsymaattiseen reaktioon kehossa, ja voisi sanoa että mikään kehossa ei liiku, jos magnesiumista on pahasti vajetta. Elintärkeä aine siis, ja valitettavan usea kärsii puutoksesta, varsinkin me aktiiviliikkujat. Suonenveto ja lihaskrampit on luultavasti yleisin vaiva, jota puutos aiheuttaa. Itse olen magnesiumista todella riippuvainen, jo kolme päivää ilman magnesiumia aiheuttaa yöllisiä suonenvetoja. 

Magnesium-valmisteissa on eroja, ja se kaupan halvin on usein myös huonoin, saat sillä vain vatsasi sekaisin. Magnesium-mineraali tulee sitoa kantoaineeseen, jonka avulla aine kulkeutuu soluihin asti. Kaikki markkinoilla olevat tuotteet eivät valitettavasti imeydy yhtä hyvin kuin toiset, ja toki meidän elimistöt on tässäkin asiassa yksilöllisiä. Itselleni sopii parhaiten happoihin sidotut magnesiummuodot, eli kelatoidut magnesiumit. Näitä ovat mm. magnesiummalaatti, -tauraatti ja -glysinaatti. 

Orgaaninen rikki, eli MSM

MSM, metyylisulfonyylimetaani on tehoaine mm. nivelille ja lihaskalvoille, jos katsotaan tuota ainetta juoksijan näkökulmasta. MSM on olennainen kollageenin muodostumiselle, ja kollageeni elimistössä vakuttaa kudosten joustavuuteen. Itse tein nyt tässä ihan lähiviikkoina sellaisen havainnon, että ottaessani MSM:n käyttöön n. puolen vuoden tauon jälkeen, putkirullaus nystyräisellä rullalla ei tuntunutkaan enää olleenkaan pahalta. Mitään muita muutoksia en ollut tehnyt, eli piukeat lihaskalvot olivat vailla MSM:ää. 

Elektrolyytit

Elektrolyytit on monille juoksijoille tuttuja nesteytysjuomista. Elektrolyytit on mineraaleja, joita tarvitaan kuljettamaan sähköä kehossa, eli ne ovat elintärkeitä aineita. Ihmiskehon tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kalsium, fosfori, magnesium ja kalium. Kun sähkö kulkee kehossa, soluaineenvaihdunta toimii ja energiaa riittää. Elektrolyyttien vaje voi iskeä jos hikoilee paljon, sillä hiki sisältää juurikin näitä mineraaleja. Itse käytän elektrolyyttejä ennen treenejä, ja jos treeni on pitkä, otan voimajuomaa myös mukaani. Pelkkä vesi jää itselläni helposti hölskymään vatsaan, ja se jos mikä on inhottavaa. Elektrolyytit saavat nesteen imeytymään nopeammin. 

L-arginiini

L-arginiini on yksi kehon yleisimmistä aminohapoista. Agriniinia tarvitaan kehossa typpioksidin muodostamiseen, joka vaikuttaa muun muassa verisuonten joustavuuteen ja näin ollen voi tehostaa veren virtausta. Omasta kokemuksestani olen huomannut että varsinkin jaloissa riittää enemmän potkua kun olen ottanut arginiinia ennen treeniä. 

Ashwagandha

Sanahirviö ashwagandha on Ayervedan, eli maailman vanhimman lääketieteellisen hoitomuodon yksi tärkeimmistä yrttikasveista. Ashwagandhan vaikutus perustuu sen stressiä lievittävään ja kortisoli-nimisen stressihormonin pitoisuutta laskevaan toimintamekanismiin, se tasapainottaa ja vahvistaa kehoa. Kun kehoni on ollut aina välillä aika kovan kuormituksen alla, tuntuu että olen saanut edistettyä palautumista tämän rohdoksen avulla. Unet on syvempiä ja mieli levollisempi :) kannattaa siis testata jos tuntuu että stressitasot on päässeet nousemaan liian korkealle. 

Ulkoisesti käytettävät tuotteet

Joskus tekevälle sattuu ja tapahtuu, ja jotain paikkoja vähän jomottaa. Sillon on syytä käyttää myös ulkoisia aineksia. Itse en halua laittaa iholleni enää mitään vahvoja kemikaaleja sisältäviä tavanomaisia kipuvoiteita, ja onneksi on vaihtoehtoja, kuten Frantsilan Ojan isännän linimentti ja Perskindol. Näiden teho perustuu rohdoskasveista uutettuihin eteerisiin öljyihin, jotka viilentää ja rentouttaa lihaksia.  

Kulkeeko treeni, ja entäs palautuminen?

Kuten aiemmin mainitsin, ruokavalio ja ravitsemus on treenaamisen ja lajissa kehittymisen keskiössä. Lihakset tarvitsevat kehittyäkseen ja vahvistuakseen monipuolista ravintoa, samoin sidekudokset ja luusto. Energiavaje näkyy taatusti jossain kohtaa, jos treenaat pitkiä aikoja huonosti tankanneena. 

Jos kaipaat neuvoja treenejäsi tukevaan ruokavalioon, tai vaikka laadukkaiden, sinun tarpeisiisi vastaavien ravintolisien valintaan, olen käytettävissä. 

Loppusanoina haluan toivottaa sinulle juoksija nautinnollisia kilometrejä! <3