Hyvinvointi on kaunista

09.04.2021

Kun lähdin opiskelemaan ravitsemusta, tiedostin kyllä että ravinnon merkitys hyvinvoinnille on melkoisen laaja-alainen. Nyt muutamia vuosia myöhemmin, koulusta valmistuttuani, asiakastöitä ja jatkuvaa itseopiskelua tehneenä, ymmärrän että vaikutus on aivan valtaisa!

Kehossamme kaikki vaikuttaa kaikkeen, mikään elin ei toimi irrallaan muista, ja kaiken keskiössä on yksittäiset solut ja niiden hyvinvointi. Olipa kyse aivoista, sydämestä, ihosta, sääriluusta tai silmästä, kaikki näidenkin kudosten solut tarvitsevat ravintoa hoitaakseen tehtävänsä. Ravitsemuksen näkökulmasta meidän tehtävämme on ainoastaan huolehtia ruokkijan roolista, eli valita viisaasti ja tarjota soluille sopivassa suhteessa aineksia, joita ne tarvitsevat. Terve keho on äärettömän fiksu, se hoitaa kaiken muun, kuten esimerkiksi soluhengityksen, välittäjäaineiden valmistuksen ja säätelyn, hapenkuljetuksen punasolujen hemoglobiinissa ja suoliston peristaltiikan! Eikö olekin ihmeellisen upea järjestelmä? 

Ravintoa kauneudenhoitoon

Ajattelin käsitellä tässä tekstissä hiukan niitä ravintoaineita, lähinnä vitamiineja, joilla on vaikutusta ihon, hiusten ja kynsien kuntoon sekä yleiseen hehkuun, jota suolistoa hellivä, värikäs ja monipuolinen ravinto voi lisätä. 

C-vitamiini on huippuaines lisäämään ihon kirkkautta ja hehkua! C-vitamiini on välttämätön tekijä sidekudoksen, kuten kollageenin muodostumisessa. Kollageenisäikeet pitävät ihon kimmoisana ja joustavana. C-vitamiini toimii myös tehokkaana antioksidanttina, eli se suojaa soluja hapettumiselta ja erilaisilta vaurioilta. Lisäksi se tehostaa muiden antioksidanttien, kuten E-vitamiinin ja seleenin vaikutuksia. 

C-vitamiinia saat tankattua marjoista, hedelmistä ja kasviksista, kuten tyrnistä, herukoista, appelsiinista, paprikasta ja kaaleista. Yliannostusvaraa ei ole, sillä C-vitamiini on vesiluikoinen ja ylimäärä huuhtoutuu kehosta pois luonnollisesti. Eli voit huoletta tankata vitamiineja yllinkyllin! 

Tiesitkö että tuore paprika on ihan huippu C-vitamiinin lähde? 100g punaista paprikaa sisältää n. 180 mg C-vitamiinia, appelsiinissa ceetä on 45 mg/100g! 

C-vitamiinin lisäksi paprikassa on karotenoideja, eli A-vitamiinin esiastetta. 

B-vitamiinien perhe on aihealue, jota kannattaa käsitellä tässäkin yhteydessä yhtenä porukkana, sillä vitamiinit toimivat synergisesti toistensa vaikutuksia tukien. B-vitamiinien kohdalla vaikutuksista puhuttaessa olisi kenties yksinkertaisempaa kertoa mihin ne eivät vaikuta, sillä näitä vitamiineja tarvitaan ihan kaikkeen! Kauneudenhoidon kannalta keskeisessä roolissa on vitamiinien vaikutus ruoansulatukseen, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Solut iholla ja hiusjuurissa eivät saa tarvitsemiaan aineita käyttöönsä ellei niitä ensin saada irralleen ruokamassasta, kuljetettua verenkiertoon ja monien vaiheiden kautta solujen sisään.

B-vitamiineja saat täysjyvätuotteista, pähkinöistä, siemenistä, manteleista, maksasta, pavuista, iduista ja vihreistä kasviksista, kuten parsakaalista. Ravintohiiva on mainio lisä ruokavalioon, mikäli koet että B-vitamiineista jää vajautta. Myös B-vitamiinit ovat (B12-vitamiinia lukuunottamatta) vesiliukoisia, joten niitä on turvallista tankata. 

A-vitamiinin puutostila saattaa ilmetä hiusten karheutena ja kuivumisena sekä päänahan kutiamisena. Myös suu ja limakalvot voivat kuivua vitamiinin puutteesta. Eli vitamiinilla todella on tehtävänsä myös kauneudenhoidossa. A-vitamiini kuuluu myös antioksidatiivisiin aineisiin, eli se suojaa soluja hapettumiselta. 

A-vitamiinin parhaita lähteitä ovat rasvaiset maitotuotteet, kuten voi ja juusto sekä kananmuna ja maksa. Olet varmaan kuullut puhuttavan A-vitamiinien kohdalla myös porkkanoiden betakaroteenista? Kyseessä on siis A-vitamiinin esiaste, jota on punaisissa ja oransseissa kasviksissa ja hedelmissä sekä mm. spirulinassa. Karoteenit muuttuvat A-vitamiiniksi kehon tarpeiden mukaan, ja suosittelenkin tankkaamaan vitamiinin useinmiten karotenoideina, jolloin yliannostusvaaraa ei ole, toisin kuin valmiina A-vitamiinina, jolloin ylimäärä voi varastoitua maksaan. Mikäli epäilet A-vitamiinin vajetta, kannattaa varmuudeksi otattaa verikoe, jolloin sopiva annostus on helpointa määrittää. 

E-vitamiini toimii antioksidanttina kehossa, eli sen rooli on suojata soluja. Halusin tässä yhteydessä mainita E-vitamiinin, sillä paljon monityydyttymättömiä kasvi- ja kalaöljyjä ravinnokseen nauttiva hyötyy öljyjen ihoa kosteuttavista vaikutuksista laadukkaammin jos E-vitamiinitasot ovat kohdillaan; vitamiini lisää rasvahappojen säilyvyyttä sekä pullossa että solutasolla. E-vitamiinia saat kasviöljyistä, kuten vehnänalkio- ja oliiviöljystä, manteleista ja pähkinöistä.

 Rasvojen suhteen suosittelen aina panostamaan laatuun. Itse suosin rasvalähteissä luomulaatua. 

Muita kauneudenhoitoaineita ravinnossa ovat toki laadukkaat rasvat (vakuttaa mm. kosteustasapainoon, solukalvojen läpäisevyyteen ja tulehdusten hillintään), välttämättömät aminohapot (proteiinirakenteet mm. iholla, limakalvoilla, hiuksissa ja kynsissä) ja mineraalit, kuten esim. pii, magnesium, boori, kalsium, kalium, sinkki, seleeni, rauta, mangaani, kupari, kromi, rikki, jotka vaikuttavat laaja-alaisesti sekä rakenneaineina että aineenvaihdunnan ylläpidossa. Näissä aineksissa riittäisi aihetta toiseen ja kolmenteenkin postaukseen, mutta katsotaan syntyykö sellaista :D

Hyvinvointi ja kauneus kumpuaa sisältä

Fyysisesti ja psyykkisesti hyvinvoiva ihminen on mielestäni kaunis. Hyvä olo näkyy ja tuntuu koko olemuksessa, mieli on kirkas ja arjen pienet onnenhetket hymyilyttääkin herkemmin. Suoliston ja koko ruoansulatuskanavan tila näkyy iholla, aivojen ja suoliston yhteys mielentilassa ja energisyydessä.  

Syömällä monipuolisesti ja tehdessäsi tietoisia, viisaita valintoja, tarjoat soluillesi kaiken mitä ne tarvitsevat. Toki imeytyminen on toinen juttu, samoin psyykeen vaikutus, liike, hengitys, ympäristötekijät ja muut, mutta optimitilanteessa ja hieman oikoen se menee näin. :) Ja kuten sanottu, kaikki vaikuttaa kaikkeen. 

Värien huumaa, vitamiinitankkausta ja hyvinvointia päiviisi! <3: Vilka