Aamurutiineista

08.01.2021

Tunnustaudun aamuihmiseksi! :) Pidän aamuista, siitä kun herään uuteen päivään, uusiin haasteisiin ja uusiin mahdollisuuksiin. Mulla oli joskus Rituals-merkkinen suihkusaippuapullo, jossa luki pienellä tekstillä "Each day is a new opportunity", eli jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Luin teksin siitä pullon kyljestä joka aamu, ja edelleen, vaikkei tuota pulloa enää ole, muistan sen lauseen jossain kohtaa aamuni aikana. Ja sehän on ihan totta; sä voit jokaisena aamuna päättää tehdä jonkun asian toisin kuin aiemmin, vaikka jotain ihan pientä, ja katsoa mihin se vie. Hyvältä tuntuvia juttuja kannattaa jatkaa, ja lannistavia harkita vielä uudelleen. Sun elämä, ja sulla on valta päättää. 

Each day is a new opportunity

Mä tiedostan että mun aamun mahdollisuudet on todella laveat; asun itsekseni, mulla ei ole lapsia ja saan keskittyä pitkälti itseeni. No, valintakysymys toki tämänkin, ja mun elämässä asiat on nyt näin. Ajattelin silti jakaa muutaman mun aamuissa toimivan jutun, koska saan niistä itse voimaannuttavaa energiaa päivääni ja satun tykkäämään näistä ihan todella paljon. 

1. Aamun ekat ajatukset

Tiedät varmasti sanonnan, että aamuun voi herätä joko oikealla tai vasemmalla jalalla, eli huonolla tai hyvällä fiiliksellä? Tiedät myös varmaankin, että sun tunnetilat on riippuvaisia sun ajatuksista, sillä tunteet syntyy ajatusten, sekä tiedostamattomien että tiedostettujen, seuraksena. Jos aamun eka ajatus on negatiivinen --> mikä on tästä seuraava tunne? Toisilla meistä on taipumus ajatella enemmän negatiivisia asioita kuin toisilla (luin muuten vastikään että tuo negatiivinen vinouma on ollut edellytys meidän lajin selviytymiselle historian saatossa, eli ei ollenkaan turha juttu sekään), ja ajattelumalleja voi aina muuttaa. En ole aiheen asiantuntija, mutta sen tiedän, että ajatusmallien muokkaus vaatii vain treeniä. Ja jos se aamun ihan eka ajatus onkin nega, voit keskittää silti huomiosi tarkoituksella positiivisiin asioihin, ja saavuttaa "oikealla jalalla nousemisen fiilikset". Se mihin keskität huomiosi, se voimistuu. Eli mitäs olikaan ne elämän kivat jutut, vaikka ihan ne arkisen pikkuruiset? 

2. Raitis ilma, hengittäminen ja läsnäolo

Muistan jo lapsena kun sain äidiltä vähän noottia kun tykkäsin pitää huoneeni ikkunaa auki kylmään aikaan. Vanhan puutalon lämpöpatteri siinä ikkunan alla oli tulikuuma kun tuuletin mun huonetta ja hengittelin pakkasilmaa. Edelleen olen innokas tuulettamaan asunnollani, avaan parvekkeen oven heti kun hyppään ylös sängystä ja otan syvän hengityksen viileää ilmaa. Tunnen kuinka raitis ilma herättää kehon ja mielen, koen olevani läsnä siinä hetkessä. Vapaapäivinä saatan mennä vielä takaisin sänkyyn ja nauttia hetkestä, ja siitä kun huone täyttyy viileydestä. Mutta arkisin jatkan seuraavan rutiinin pariin..

3. Kuivaharjaus 

Itseä voi helliä monella tapaa, ja mulle yksi melkoisen uusi tapa on joka-aamuinen kuivaharjaus. Eli harjaan kroppani läpi luonnoharjaksista tehdyllä harjalla. Harjaus on detox-hoitoa iholle, se mm. poistaa kuollutta ihosolukkoa ja vilkastuttaa verenkiertoa hiusverisuonissa. Flow-kosmetiikan blogissa on kattava kooste harjauksen hyödyistä. Itse olen kokenut harjauksen edistävän myös palautumista, tuntuu että varsinkin jalkojen lihaskalvot tykkäävät tuosta hellästä harjausliikkeestä. Ja toki muutenkin kehon helliminen on aina hyväksi. <3 

4. Nesteytys

Yksi helpommista tavoista lisätä virkeyttä aamuun on nesteytys. Nukkuessa kehosta haihtuu paljon nestettä, arviolta 0,5 - 1L, ja siten onkin tärkeää juoda aamulla vettä, tai mieluiten vettä ja imeytymistä tehostavia elektrolyyttejä. Itse juon joka aamu ison lasillisen vettä, jossa on joko ripaus ruususuolaa tai valmista elektrolyyttijauheseosta ja sitruunaa. Toisinaan laitan sekaan vielä orgaanista rikkiä, eli msm:ää. Olen huomannut että rikki tuo lihaksiin, lihaskalvoihin ja niveliin joustavuutta, ja varsinkin jos treenailee paljon, keho on näiltä osin aika kovilla. Elektrolyytit puolestaan on mineraaleja, joita tarvitaan kuljettamaan sähköä kehossa, eli ne ovat elintärkeitä aineita. Ihmiskehon tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kalsium, fosfori, magnesium ja kalium. Kun sähkö kulkee kehossa, soluaineenvaihdunta toimii ja energiaa riittää. 

5. Kylmäaltistus

Parasta mun aamuissa on kylmäaltistus, se todella herättää uuteen päivään! Vielä pari vuotta sitten vain haaveilin avantoharrastuksesta. Alotin säännöllisen avantosaunaharrastuksen vuonna 2015, ja nyt käyn avannossa pääasiassa ilman saunaa. Kylmäaltistuksella on lukemattomat terveyshyödyt, ja mulle merkittävimmät tekijät on sen aikaansaama levollinen, raukea ja läsnäoleva olo sekä palautumisen ja verenkierron tehostuminen. Aamuisin tärkeitä syitä on toki myös virkistyminen ja itsensä ylittäminen, mistä seuraa voittajaolo koko päiväksi! YouTubessa on Jaakko Halmetojan mainio luento kylmäaltistuksen vaikutuksista, kannattaa laittaa kuunteluun jos haluat hurahtaa ihanaan lajiin itsekin, luento avautuu tästä. :) 

Avannolla saattaa myös tavata mukavia ihmisiä. Täällä Kaukajärvellä olen ainakin huomannut, että avantouimarit on harvinaisen hymyilevää ja positiivista väkeä, ja ihmekös se, avantouinti saa kehossa aikaan melkoisen mielihyvähormonien ryöpyn, ja se näkyy ja tuntuu. 

6. Kattava, antioksidanttirikas aamiainen

Kun edellämainitut aamun rutiinit on hoidettu, alkaa jo vatsa kurnia ja kaivata aamiaista. Pidän siitä että mulla on aikaa valmistaa ja nauttia myös aamiainen rauhassa. Mun aamiaiseen kuuluu aina kotimaisia metsämarjoja ja supervihreää, joskus smoothien muodossa ja nyt viime päivinä turkkilaisen jogurtin kanssa. Huolehdin siitä että aamiainen, kuten kaikki muutakin pääateriat, sisältää kaikkia kolmea energiaravintoainetta, eli rasvaa, protskua ja hiilaria, jolloin tulen kylläiseksi, verensokerit pysyvät tasapainossa ja jaksan touhuta pitkälle päivään. Näiden lisänä kiinnitän huomiota suojaravintoaineisiin, eli vitamiineihin, kivennäis- ja hivenaineisiin. Laatu edellä mennään. 

Sitten kun aaminen on nautittu, olen valmis päivän haasteisiin. Joskus kuuntelen vielä pari hyvää, silloiseen fiilikseen sopivaa biisiä työmatkalla, tai sitten olen ihan vain omissa ajatuksissani. 

Joku saattaa nyt miettiä miten mulla on aikaa kaikkeen tähän. Noh, sehän on vain priorisointikysymys, eli mille annat aamuisissasi arvoa. Mun herätyskello soi yleensä klo 05:30, jos päivätyöt alkaa klo 8. Se on mun valinta, ja nyt tässä kohtaa se tuntuu oikein hyvältä. Toki iltaisin pitää malttaa mennä nukkumaan hyvissä ajoin. :D Musta on kiva olla töissä pirteänä heti työajan alusta asti, tai muutenkin touhuta hyvissä energioissa läpi päivän, ja se on varmasti yksi merkittävin motivaattori näille mun aamurutiineille. 

Aika monilla on tapana herätä uuteen päivään vain hetkeä ennen töihin lähtemistä, jolloin aamut on varmasti ihan toisenlaisia, samoin ekojen tuntien työteho, voisin veikata. Se että heräät, kömmit ylös sängystä ja selaat aamun (negatiivissävytteiset) lööpit puhelimen näytöltä samalla kun juot aamukahvisi, voi vaikuttaa aika paljonkin siihen, kummalla jalalla päiväsi alkaa. Enkä sano, että olisi oikeaa tai väärää tapaa elää aamujakaan, me kun ollaan erilaisia, ja kuten alussa jo mainitsin, sun elämä, ja sulla on valta päättää. 

Reippaita tammikuun aamuja, valoa kohti mennään hyvää vauhtia! :)