Vältä syysväsy - vinkkejä energiseen arkeen

15.09.2021

Syksy on täällä taas, oletko valmis?

Paluu arjen rutiineihin, lyhenevät päivät, pimeät illat ja viileyskin, tuo tullessaan haasteita energisen olotilan ylläpitämiseen. Kesällä virtaa tuntuu riittävän heikompilaatuisista yöunista huolimatta, mutta syksyllä pitkienkin unien jälkeen sängystä voi olla vaikeaa päästä ylös.

Syksy ja talvi tarjoaa meille toki tavallaan sisäänpäin kääntymisen aikaa, palautumista ja enemmän lepoa, mutta ei kannata antaa tämän ajan viedä voimia ihan tyystin. Kerron tässä tekstissä muutamia keinoja joiden avulla voit saada energiat paremmin liikkeelle ja välttää raskaimman syysväsyn. Paljon on nimittäin tehtävissä! :)

Ravinto kaiken perustana

Kuten varmasti tiedät, ravinto on energisyyden kärkisijalla nro 1. Ruokit ravintoaineilla solujasi, jotka vastaavat energian tuotannosta, ja se miten ravittuja, terveitä ja toimintakykyisiä solusi ovat, näkyy tietysti vireystilassasi. Muista siis määrällisesti ja laadullisesti kattava, värikäs ja antioksidanttirikas ruokavalio. Vältä valkoista sokeria, valkojauhotuotteita ja ylipäätään suuria verensokerivaihteluita. 

Näin syksyllä satokausi on parhaimmillaan, joten kannattaa ehdottomasti suosia kotimaisia kasviksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Kokeile vaikka kerran viikossa jotain sellaista raaka-ainesta jota et normiarjessa käytä, tutki reseptejä ja koe uusia makuelämyksiä. Koska viimeksi valmistit jotain palsternakasta tai vaikkapa lehtikaalista? 

Ravintolisät lisäboostereina ruokavalion ohessa

Moni meistä tarvitsee monipuolisen ruokavalion lisänä muutamia ravintolisiä, vähintään ainakin D-vitamiinia. Monesti kuulee sanottavan, että ruoasta saa kaiken tarvittavan, mutta itse olen tästä eri mieltä. Stressi (kenelläpä sitä ei olisi?) vie kehosta suojaravintoaineita ja syömämme ruoka on laadullisesti köyhempää mitä koskaan ennen. Ravintolisillä on siis paikkansa, mutta toki kohtuuden ja maalaisjärjen käyttö on tässäkin suotavaa.

Vireystilan nostamiseen suosittelen ottamaan vitamiinilisistä B-, C- ja D-vitamiineja. B-vitamiinit vaikuttavat mm. energia-aineenvaihduntaan, hermostoon ja mieleen/muistiin. B-vitamiinit ovat B12-vitamiinia lukuun ottamatta vesiliukoisia, eli niitä voi käyttää tarpeen tullen isommallakin annostuksella mitä viralliset saantisuositukset ovat. B12 on myös tärkeä vitamiini vireystilan ylläpidossa, ja liikasaanti on melko harvinaista, vaikka lisiä käyttäisikin.

Huom! Tiesithän muuten että suojaravintoaineiden viralliset saantisuositukset ovat se raja, jolla vältetään puutostilat, eli ei suinkaan se määrä, jolla keho ja sen solut toimivat optimaalisesti.

C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, se pitää mm. huolta vastustuskyvystäsi, tehostaa joidenkin muiden suojaravintoaineiden imeytymistä ja vaikuttaa olotilaan piristävästi. C-vitskua voi ottaa tarvittaessa reilujakin annoksia, jos tuntuu että veto on poissa. Ylimäärä tästäkin vitamiinista kulkeutuu kehosta pois luonnollista reittiä. Itse olen nyt innostunut tankkaamaan laadukasta ja luonnollista ceetä pitkin päivää, amla-marjajauhe on oma lempparini, se on kirpsakkaa ja ihanan piristävää! :) 

D-vitamiinitasoista kannattaa pitää niin ikään huolta, se kun on myös tosi tärkeä tekijä vastustuskyvyn ylläpitämisessä, mutta myös luuston hyvinvoinnin ja hormonitoiminnan kannalta. Varmin tapa saada selvyys D-vitamiinitasoista on vitamiinimittaus laboratoriossa, sen avulla voit parhaiten valita juuri sinulle sopivan vahvuuden vitamiinilisälle, vaihtoehtoja kun markkinoilla riittää.

Muita energisyyttä lisääviä ravintolisiä ovat mm. ruusujuuri, ubikinoni, elektrolyytit, rannikkomännyn kuoriuute eli pycnogenol ja havupuu-uutejuoma. Toki on lukuisia muitakin, mutta itse olen tykännyt käyttää näitä tarpeen tullen. Kannattaakin ehdottomasti kokeilla jotain näistä, jos tuntuu että rikas ruokavalio, vitamiinilisät ja muut alla luetellut konstit eivät saa aikaan toivottua tulosta.

Riittävä lepo ja laadukas uni

Lepo ja palautuminen ovat myös tosi olennaisia tekijöitä, kun etsii syytä energiavajeeseen. Kannattaa tehdä rehellinen itsearvio omista iltarutiineista ja miettiä edistääkö vai heikentääkö ne unensaamista ja lepohetken laatua. Mielessä pyörivät huolet ja tekemättömät asiat voi kirjoittaa ylös, jolloin ne eivät jää kuormittamaan päätä. Saunominen tai lämmin suihku voivat myös rentouttaa kehoa ja mieltä. 

Yötä kohden on hyvä vähentää aistiärsykkeitä, eli valoja (huom! puhelimet, läppärit ja telkku kiinni ajoissa! ) ja ääniä (rauhallista musiikkia rytmikkään sijaan). Iltapalaksi kannattaa valita helposti sulavaa ruokaa, rauhoittavaa yrttiteetä ja ottaa vielä lisänä magnesiumia, jolla on hermostoa rentouttava vaikutus. Tippa eteeristä laventeliöljyä vielä ohimoille tai tyynylle, niin eiköhän uni jo pian tule. Tarvittaessa ravintolisinä löytyy vaikka ja mitä vaihtoehtoja levollisten unien saamiseksi, mm. reishiä, eli lakkakääpää, l-teaniinia, tryptofaania, valeariaanaa, kärsimyskukkauutetta ja kauranversouutetta. 

Näyttää, tuoksuu, tuntuu ja kuulostaa syksyltä - keskity läsnäolemiseen

Arki tuo monesti tullessaan kiireet ja jonkinasteisen suorittamisen, mikä on poispäin läsnäolon tilasta. Fiilistelemällä nyt-hetkeä esimerkiksi tietoisella aistien avaamisella, voit kuulostella paremmin kehosi tilaa ja päästä selvyyteen siitä, mitä kehosi aidosti ja oikeasti kaipaa juuri tässä hetkessä. Onko tänään hyvä päivä treenata kovalla sykkeellä, vai olisiko lempeä venyttely, rauhallinen ulkoilu tai rentoutuminen sittenkin kauaskantoisempia vaihtoehtoja? Levon ja rasituksen sopiva suhde on tärkeää löytää, sillä molempia tarvitaan energian virtaamisen ja kehon hyvinvoinnin ylläpitoon.

Aistiharjoituksia voit tehdä millon ja missä vain. Keskity johonkin aistikanavaan intensiivisesti (näkö, kuulo, haju, maku, tunto), hengittele rauhallisesti ja ihan vaan koe tätä aistimusta hetken aikaa. Voit tehdä tätä ulkona tai sisällä, istuen, maaten tai seisten. Kun lisäät tietoisuuttasi nyt-hetkessä, edistät itsetuntemustasi, ajattelet ehkä selkeämmin ja voit huomata olosikin rentoutuvan.

Musiikilla on muuten myös tosi iso vaikutus energiatasoihin tai yleiseen mielentilaan. Itse toisinaan unohdan käyttää tätä helppoa ja halpaa tapaa nostaa tai vaihtoehtoisesti laskea kierroksia. Kannattaa kuitenkin hyödyntää tämänkin mahdollisuus!

Riko rutiineja!

Ylipäätään kaikki rutiineja rikkovat jutut ovat mielestäni virkistäviä, oli se sitten joku uusi aktiviteetti, tutusta ja turvallisesta poikkeava lenkkireitti tai mikä vaan asia, joka saa aikaan muutoksen makua. Sovi vaikka ystäväsi kanssa treffit yleiselle saunalle, pakkaa aamiainen reppuun ja käy nauttimassa se jollakin rauhallisella rannalla tai tee tutkimusmatka jonnekin missä et ole ikinä käynyt, vaikka ihan vaan kaupungin toiselle laidalle. 

Itse pelaan joskus itseni kanssa leikkimielistä peliä rutiinien rikkomiseksi, säännöt ovat helpot; tee joka päivä jotain normaalista poikkeavaa, vaikka jotain ihan pientä, tärkeintä että teet! Yläpuolella näet kuvan, jossa kokeilin miltä tuntuu tasapainotella ja samalla rentouttaa kroppaa kaatuneen lepän rungolla, uusi kokemus oli sekin. Tasapainoilu on muuten mahtavaa läsnäolotreeniä! :D

Uusien asioiden tekeminen virkistää mieltä ja luo aivoissa uusia hermoyhteyksiä, millä on piristävä vaikutus. Samojen vanhojen rutiinien toistaminen on energisyyden todellinen tuholainen. 

Ihanaa ja pirteää syksyä! <3:min Vilka